Indlæser Begivenheder

I samarbejde med Folkeuniversitetet afholder Holger Grumme Nielsen foredrag i Gyttegård Golf Klub om der Vestjyske Københavnerplantager, særligt med fokus på plantagerne i Billund Kommune.

Holger Grumme Nielsen, der forsker i fænomenet ”Københavnerplantager”, og vil på denne aften give os alle et indblik i Gyttegård Plantage, som er et eksempel på en sådan ”Københavnerplantage”.

Tilmelding HER

Tidsplan med forbehold for ændringer:

  • 17:30 Golf for dem der har lyst til at prøve – Golfklubben stiller guide og udstyr til rådighed
  • 18:30 Spisning i golfklubbens café “Den Lille Kok”. Pris 129kr som betales på dagen – husk at bestille plads til spisning
  • 19:30 Foredrag om Københavnerplantagerne v/ Museumsinspektør Holger Grumme Nielsen

Om foredraget

I dag, ca. 100 år efter man anlagde disse plantager på den flade hede, eksisterer plantagerne med deres natur- og kulturværdier stadig til glæde for befolkningen. Som små unikke oaser ligger de her i den vestjyske natur og beriger landskabet og vidner om kampen med at tilplante heden.

Historien om Københavnerplantagerne er også en historie om Københavnere og bønder fra Vestjylland med vidt forskellige økonomiske og kulturelle baggrunde, og om disse menneskers liv tæt på hinanden i det lille minisamfund som københavnerplantagerne kom til at udgøre. Med deres eget hieraki, egne skrevne og uskrevne love, eget stilpræg. En verden, man enten var en del af, eller ikke var en del af. Dermed fik de mange store plantager med tiden stor social og økonomisk betydning for egnen. Dels bragte de liv, initiativ og penge til hedeområderne, og dels hentede mange mindre formuende hedebønder driftskapital ved plantagearbejdet – en hjælp til udbygningen af deres eget landbrug. Hertil skal det tilføjes, at mange plantageejere var særdeles aktive i at forbedre bøndernes landbrug.

Vi skal høre om Gyttegårds historie under familien Petersens ejerskab. Med udgangspunkt i Gyttegård drages man ind i historien om den stenrige københavnske familie, hvis liv såvel i København som på den vestjyske hede blev levet på 1. klasse, med specialfremstillet sølvtøj, Picasso-malerier på væggene, en lang række tjenestefolk og en livsstil, som lokalbefolkningen aldrig havde kendt til.
Forskningen i dette ph.d.-projekt er også et udtryk for et af Billund Kommunes Museers faglige ansvarsområder, nemlig turisme. Ph.d.-projektet skal blandt afdække denne form for tidlige turisme og fritidsliv i Grindsted og omegn.

Vi håber mange vil møde op og høre om denne spændende og særlige historie

Link til Billund eventet HER

Del denne side