Endnu et bekæmpelsesmiddel er udgået fra listen af ‘Godkendte pesticider på de danske golfbaner’. Det betyder for vores golfbane, at vi ikke længere kan sprøjte mod stankelbenslarver. Hos os er det særligt Greens der er udsat for larverne, og da de er en favoritspise for kragerne – bliver der gravet med næb og klør for at få fat i dem. Det giver visse udfordringer som fx store huller på greens, og medfører derfor betydelige ujævnheder når bolden skal puttes i hul.

Som erstatning for det udgået produkt, havde man I greenkeeperverdenen forestillet sig, at der kom et alternativt middel, som derfor kunne erstatte. Det er dog ikke tilfældet, så der skal en mere innovativ tanke til at løse problemet.

MEN STÆRENE KAN OGSÅ LIDE STANKELBENSLARVER!

Stærene spiser også larver, og endda helt uden at grave flere kvadratmeter op. Det positive ved stærene er, at de kommer som oftest først kontra kragerne.

Vi klapper derfor i vores hænder for, at Svend Kamp og Jan F. Pedersen har grebet bolden, og har sammen bygget 150 stærekasser. De seje mænd har i den forgangne uge sat stort set alle stærekasserne op. Det gør, at vi fremadrettet er bedre rustet mod angreb af stankelbenslarver og krager.

Der findes også biologiske produkter til bekæmpelse af stankelben, dog er der kun 30% effekt mod kemi relaterede produkter helt op til 90%.

Stankelbenslarverne lever af at æde græsrødder. Har græsset ingen rødder, så dør det.

Stærekasserne skal bruges i et forsøg på at vedligeholde banen på en mere bæredygtig måde, og samtidig med respekt for den grønne omstilling.

En stor tak skal der lyde til Svend og Jan.